Sambitious: tanssitunteja ja ryhmäliikuntaa

Viime aikoina Sambitious-tiimiä – Fannya, Katia ja Sallaa – on voinut nähdä strassikoruihin ja paljettibikineihin sonnustautuneena, iho ruskettuneena, kasvot show-meikillä ehostettuna ja sulkapäähine päähän asetettuna, mutta arkisin harvoin näytämme samba-prinsessoilta. Tämä blogiposti kertoo siitä, mitä kaikkea muuta teemme tanssin saralla. 🙂

Sambitious-tiimiläisten eli Fannyn, Katin ja Sallan illoista suuri osa kuluu tanssitunteja ja ryhmäliikuntaa ohjaten ja siksi arjen asusteisiin kuuluvat kaiken bling blingin sijaan olennaisesti hikikarpalot ja meikin asiaa ajaa kasvojen luonnollinen punoitus. Laukussa kulkee mukana treenikenkiä, -toppeja, -housuja, korkkareita, hikipyyhkeitä, korvatulppia ja musiikkia. Matkat paikasta toiseen taittuvat lämmittelybiisejä kuunnellen, koreografian askeleita mielessä kerraten… ja melko usein tulee jokunen tanssiaskel otettua metrolaiturillakin.

Opetusohjelmassa kaudella 2015-2016 meillä on tansseista enimmäkseen karnevaalisambaa ja muita brasilialaisia lajeja alkeistasosta edistyneisiin ja noin nelivuotiaista lapsista eläkeikäisiin. Ryhmäliikuntatunneista opetamme Zumba®-tunteja kaikentasoisille liikkujille ja Bailamama®4Venus -tunteja tanssillisesta kehonhuollosta kiinnostuneille naisille. Viikko-ohjelmaamme kuuluu myös alkeistason tunteja latinalaisista tansseista kiinnostuneille sekä samban esiintyvien show-ryhmien tunteja.

Fanny, Salla ja Kati Fiesta Flamencassa

Fanny, Salla ja Kati Fiesta Flamencassa

Samban jatkotunti Império do Papagaion salissa

Samban vauhdikas jatkotunti Império do Papagaion salissa

Aktiivisin ohjauskautemme sijoittuu syys- ja kevätkausille, jolloin ohjaamme ympäri Helsinkiä kuntosaleilla, yhdistyksissä ja opistoissa, mutta viime vuosina kesä on ollut Sambitious-tiimin kannalta aivan erityisen ihanaa aikaa, koska olemme ohjanneet tunteja yhdessä oman tiimimme voimin (Sambitious kesätunnit). Ohjaajana on meistä valtavan antoisaa työskennellä yksinkin, satoi tai paistoi, mutta välillä on mahtavaa saada toimia samanaikaisopettajana ja myös suunnitella tuntiohjelmia ja koreografioita ohjaajatiimin kanssa. Kesällä 2015 ideoimme ensimmäistä kertaa yhdessä nimenomaan lantiotekniikkaa treenaaville tanssijoille suunnatun kehonhuoltopaketin, johon kuuluu sekä liikkuvuutta, lihaskuntoa, tasapainoa, koordinaatiota, tekniikkaa että venyvyyttä lisääviä harjoituksia monipuolisen musiikin tahdissa. Ensi kesää odotammekin jo innolla, koska jälleen olisi tarkoitus järjestää useampia tanssi- ja ryhmäliikuntakursseja kolmikkomme voimin – ainakin sambaa, Zumbaa® ja kehonhuoltoa! 🙂

kati_vierailu_samba_carioca-9

Venyttelyhetki sambakoulu Cariocassa

Aina silloin tällöin yritämme järjestää omien viikkotuntiemme ohessa erilaisia tempauksia ja tiiviskursseja. Toukokuussa 2015 järjestimme Töölönlahdella puisto-Zumbaa®, joka keräsi paikalle mukavan joukon tuttuja naamoja ja kokeilijoita. Sadekin uhmasi meitä ennen ja jälkeen tunnin, mutta itse tunnin aikana aurinkokin näyttäytyi. 🙂

Sambitious-ohjaajat puistossa

Iloiset Sambitious-ohjaajat Töölönlahden puisto-Zumban jälkeen

Sambakoulullamme Império do Papagaiolla ja Punavuoren omalla Flamenco-koulu Fiesta Flamencalla olemme niin ikään järjestäneet tiiviskurssitoimintaa. Sekä Zumban® että samban pyörteissä on keinuttu viimeksi elokuussa 2015.

Sambitious-tiimin suunnitteluilta Kalasatamassa

Sambitious-tiimin suunnitteluilta Kalasatamassa

Lisäksi Sambitious-tiimin ohjaajista kaikki kolme ovat saaneet kunnian vierailla Turun sambakoulu Cariocassa. Cariocassa on treenattu paljon samban perusaskelta ja tanssitekniikkaa, jalkakikkoja, gafieira-tyyliä ja reagoitu rumpuryhmän eli baterian soittoon. Turkuun on Helsingistä viety myös jatkotason koreografioita, joiden myötä myös oman koulun opettajat ovat mahdollisesti saaneet jotakin uutta liikevalikoimaansa. Yksi tällainen vierailu on tehty myös Tampereen sambakoulu Roseiralle. Tällaista ohjaajavaihtoa voisi olla puolestamme Suomessa enemmänkin ja myös niin, että me Helsingissä asuvat saisimme syventyä muiden sambakoulujen opettajien opissa tanssin saloihin! 🙂

kati_vierailu_samba_carioca-3

Kati ohjaa samban eteenpäin liikkuvien liikkeiden tekniikkaa live-rumpuryhmän eli baterian tahtiin

Brasilialaisen karnevaalisamban harrastajan tavoitteisiin kuuluu monesti myös improvisointikyvyn kehittäminen, koska samba lajina on pohjimmiltaan improvisaatiotanssi. On tärkeää löytää oma tyyli, jolla musiikkia ilmennetään ja toisaalta ajoittain kokeilla myös jotain uutta, jotta oma tanssi kehittyy. Näissä merkeissä Sambitious-ohjaajat ovat pitäneet myös yksityistunteja ja valmentaneet sambatanssijoita oman tanssisoolon rakentamisessa.

Suomessa sambakoulujen yhdistystoiminnan yksi olennaisimmista osa-alueista on opettaminen. Opettamista tehdään todella monella eri alueella (soitto, tanssi, puvunteko, lavastevaununrakennus jne.). Sambitiousin Kati ja Salla ovat pitäneet omassa sambakoulussaan, Império do Papagaiossa, kaksi samban tanssituntien opettamiseen liittyvää ohjaajakoulutusta, joissa on keskitytty mm. tunnin rakenteeseen, lämmittelyjen ja jäähdyttelyjen rakentamiseen, musiikin valintaan, ohjauskäskyihin ja turvallisiin linjauksiin muiden ohjaajien kanssa. Ohjaajakoulutuksen suunnittelu on ollut todella mielenkiintoista monestakin näkökulmasta, mikä sinänsä ei yllätä, kun Kati ja Salla työskentelevät molemmat opetusalalla myös tanssin ulkopuolella. 😉 Jokaisen opettajan on hyvä keskustella vertaistensa kanssa, ideoida yhdessä ja joskus jopa muuttaa ohjauksensa suuntaa, jos kaipaa vaihtelua. On tärkeää pysyä virkeänä, jotta jaksaa innostaa muita. Onkin ilo, että on olemassa tanssinopettajien porukka, joka vaihtaa ajatuksia keskenään.

Sambitious-tiimistä erityisesti Salla on myös kokenut lasten tanssituntien ohjaaja, joka opettaa tanssia päiväkoti- ja kouluikäisille lapsille. Osallistuimme marraskuussa 2015 ensimmäistä kertaa hauskaakin hauskempaan Maailman musiikin keskuksen järjestämään Lasten Etnosoi! -tapahtumaan. Lasten sambatunneilla viidakkotunnelmaa loi sademetsämusiikki ja lasten keksimät eläinhahmot, jotka osallistuivat tanssileikkeihin innokkaasti.

Lasten Etnosoi! -tapahtumaa vietettiin Malmitalon tanssisalissa

Lasten Etnosoi! -tapahtumaa vietettiin Malmitalon tanssisalissa n. 2-10 -vuotiaiden lasten ja heidän vanhempiensa kanssa

Vuosien varrella tiimimme on pitänyt tanssitunteja myös osana syntymäpäiväjuhlia, polttareita ja häitä. Monesti tällaisissa opetustuokioissa olemme ensin saattaneet juhlavieraat tunnelmaan lyhyen tanssiesityksen myötä ja hakeneet juhlijat mukaamme tanssilattialle. Kummasti tunnelma virittyy ja myös rentoutuu, kun musiikki alkaa soida ja noustaan pöydistä tanssimaan. Lisäksi olemme pitäneet paljon erilaisia tanssitunteja yrityksille, virastoille ja kouluille osana virkistys- ja työhyvinvointipäivien ohjelmaa.

kati_vierailu_samba_carioca-8

Samban iloa improvisoinnin päätteeksi 😉

Kuvien perään vielä aiheeseen liittyvä mainos:

Sambitious järjestää kaksi tiiviskurssia la 12.12. Império do Papagaion tiloissa osoitteessa Oksasenkatu 1, Helsinki. Zumba®-tiiviskurssi on klo 12.00-13.30 (Facebook-event täälläja Samba no pén tiiviskurssi (alkeet jo hallitseville) klo 13.45-15.15 (Facebook-event täällä). Tervetuloa mukaan!