Sambitious-ohjaajat

Keitä Sambitious-ohjaajat ovatkaan? Millaisia reittejä Fannyn, Katin ja Sallan sambataival on edennyt? Mikä ohjaamisessa vetoaa ja millä tavoin kolmikko täydentää toisiaan?

Tässä blogipostissa raotamme ovea Sambitious-kollektiivin historiaan. Monia asioita jää varmasti kertomatta, koska halusimme kirjoittaa kukin omalla tyylillämme ja juuri niistä jutuista, jotka ovat tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä.

Moni asia yhdistää meitä (sambaan ”hurahtaminen” teini-iässä, papagaiolaisuus, passistana tanssiminen ja intohimoinen suhtautuminen opetukseen). Toisaalta olemme myös keskenämme hyvin erilaisia ohjaajia ja nautimme vuoropuhelusta. Juuri siinä piilee Sambitious-kollektiivin juju. Yhdessä päästään syvemmälle!

Lue alta lyhyet esittelyt meistä kolmesta. Tervetuloa mukaan kesätunneille 2018!

Sambitious-ohjaajat: Kati, Fanny ja Salla.
Copyright: Kristina Tsvetkova Photography

Fanny

Hei!

Olen Fanny ja 28-vuotias intohimoinen samban ohjaaja. Sambaurani mukaan olen jo kuitenkin varsin seniori, sillä aktiivista tanssimista ja toimimista suomisamban saralla minulle on kertynyt jo lähemmäs 15 vuotta. Eikä loppua näy!

Samban ohjaaminen ja tiedon välittäminen tanssituntien muodossa oli suurin haaveeni opittuani tanssimaan hyvin. Heti, kun minut valittiin sambakoulu Imperio do Papagaion passistaksi syksyllä 2007, aloin vetää tunteja sambakoulumme tiloissa sekä muualla, esimerkiksi tanssikouluilla, useilla kuntosaleilla sekä kansanopistoilla. Tuntien ohjaaminen vei mennessään ja keväällä 2018 olen edelleen aktiivisesti ohjaamassa sekä sambakoululla että muualla. Sambitious-hommien ohella vaikutan myös varsin paljon Sambic-tanssikoulun puolella. Oman sambakoulu-urani kohokohtana on ollut rainha da baterian eli baterian kuningattaren roolissa edustaminen sekä myös ihanan viikoittaisen alkeistunnin vetäminen. Katin kanssa taisimme myös ensimmäisenä Suomessa tuottaa samban opetusta verkossa Fjak-projektin muodossa!

Tyylini on saanut vahvasti vaikutteita toisesta tanssiharrastuksestani, itämaisesta tanssista. Aktiivinen tanssiminen loppui vuosia sitten, mutta vahva lantiotekniikka, pehmeät kädet sekä tarkka musiikin kuuntelu kulkevat tunneillani mukana edelleen. Nyt itämaisen liikekielen vaikutteet alkavat näkyä myös brasilialaisessa sambassa, joten pidän entistäkin vahvemmin itämaisen opit mielessäni tuntisisältöjä suunnitellessani.

Rakastan ohjata tiukkaa tekniikkaa monipuolisten toistojen ja lisäelementtien avulla. Ihastuin sambaan alun perin sen tehokkuuden, iloisuuden ja hikisyyden kautta, joten siksi tunneillani täytyy raikua loistava musiikki sekä virrata hiki, edes ajoittain. Koreografiat suunnittelen innoittavaan musiikkiin ja vapaa-ajallani haravoinkin ahkerasti musiikkikirjastoja uusia loistokappaleita etsiessäni.

Toivon, että tapaamme pian Sambitious-kesätunneilla! Meidän monipuolinen kolmikkomme täydentää toisiamme loistavasti ja olemmekin suunnitelleet teille taas ihania, uusia juttuja. Unohtamatta tietenkään Rion viimeisimpiä trendejä!

Kati

Olen Kati, sambanimeltäni Katinha. Tutustuin sambaan alakerran naapurini kautta vuonna 2001. Kävin yksissä nuorten karnevaalitreeneissä Império do Papagaion sambakoululla ja olin heti myyty – ja olen edelleen!

Alun perin sambassa innosti lyömäsoitinten kumina, kilke ja rullaava rahina sekä ajatus siitä, että tanssissa voi ottaa kuunneltavaksi soitinten eri kerroksia ja improvisoida. Kuulosti siltä, että lajissa riittää haastetta ja silmiä hivelivät myös kimaltavat kuteet, totta kai. Vaikka lähtökohtani oli melko musiikillinen, intensiivisen soittoharrastuksenikin vuoksi, minusta kuoriutui nopeasti myös koreografioista ja niiden suunnittelusta innostunut keikkailija ja ope.

Kuin ihmeen kaupalla vuonna 2006, ensimmäisessä soolotanssikokeessani, pehmeä ja lipuva tanssityylini vakuutti tuomariston. Siitä alkoi opeurani, jolle ei loppua näy. Päätin melkein heti sambaopetuksen aloitettuani, että aion opiskella itseni yliopistolla pedagogiksi. Niin kivaa opettaminen oli! Nykyään opettaminen on muodossa tai toisessa päätoimeni, sivutoimeni ja Sambitiousin myötä myös ihana kollektiiviprojektini Fannyn ja Sallan kanssa.

Tähän mennessä olen sambaurallani keikkaillut useissa ryhmissä freelancerina, osallistunut Helsinki Samba Carnavaliin Papagaion jäsenenä viitisentoista kertaa, perustanut Papagaion Koreografia 1 -keikkakokoonpanon vuonna 2008, tehnyt Suomen (ellen jopa maailman?) ensimmäisen virtuaalisen sambakurssin (FjaK.org) Fannyn kanssa, ollut mukana voittamassa brasilialaisten tanssien SM-mitaleita ja toiminut koreografina erilaisissa esityksissä. Papagaio on sydäntäni lähellä ja viidettä kertaa passistana tanssin toivon mukaan vielä lähivuosina, kunhan muulta kiireeltä kerkeän.

Opettajana kuulen olevani kannustava ja positiivinen, koreografina liikkeiden flow’hun ja rytmiikkaan panostava. Arvostan opeja, jotka teettävät tunneillaan monipuolisesti sekä perusaskel- että lantiotekniikkaharjoituksia ja pyrkivät opettamaan sitä sekä sanallistaen, ryhmän tason huomioiden että turvallista, tarkkaa tekniikkaa vaalien. Ajattelen, että jokaisen tulisi saada oppia tanssimaan sambaa niin, että tanssiminen on mahdollista läpi elämän. Vaikka tuntini olisi koreografinen, pyrin panostamaan itsekin jokaisella tunnillani kehon kuuntelun opettamiseen.

Sambitious-kollektiivi toivottaa teidät jälleen tervetulleeksi kesän 2018 tunneille! Katsotaan, miten maukkaita tiiviskursseja syntyy kolmen toisiaan täydentävän open yhteistyönä. Vaatimaton veikkaus: nam.

Salla

Hei!

Olen Salla ja olen täysin ihastunut sambaan. Addiktioni sambaan alkoi vuonna 2002, kun ystäväni vei minut ensimmäiselle sambatunnilleni. Olin tanssinut koko lapsuuteni läpi: etenkin telinevoimistelu, cheerleaderiys ja show-tanssi olivat innostavia lajeja, joista sain paljon tekniikkaa tanssiini, mutta samba oli laji, joka vei minut mennessään. Samban kautta avautuivat muutkin brasilialaiset tanssit ja riippuvuus brasilialaisiin tansseihin ja musiikkiin oli syntynyt. Brasilialaisia tansseja ja sambaa olen tanssinut jo yli 15 vuotta ja tuntuu, että yhä löytyy niin paljon uutta opittavaa, että tästä lajista ei voi luopua.

Pian sen jälkeen kun aloin itse tanssimaan sambaa suoritin Sambic-ohjaajakoulutuksen ja aloin ohjaamaan tunteja. Ohjaaminen tuntui luontevalta ja innostavalta toiminnalta, joten hakeuduin pian muidenkin lajien koulutuksiin ja ohjaajakursseille.

Brasilialaisissa tansseissa minua kiehtovat musiikin rytmit, niiden runollisuus ja kerroksellisuus. Musiikkiin ei pysty kyllästymään ja rytmeistä pystyy löytämään aina jotain uutta, mitä ei ole aikaisemmin kuullut. Sambassa kiinnostaa näiden rytmien tulkinta ja esittäminen omalla liikkeellä. Samba on erittäin monipuolinen tanssi, joka sekoittaa sulassa sovussa suurta afromaista liikettä kauniisiin, siroihin ja elegantteihin liikkeisiin. Tämä monipuolisuus sai minut täysin lumoihinsa.

Opettamisen lisäksi olen myös keikkaillut useissa eri ryhmissä (mm. Nortistas, Sambic Alegria, Império do Papagiao, Milagre, Manga Rosa ja meidän oma Sambitious) ympäri Suomea ja maailmaa.

Papagaiolla olen ollut aktiivijäsen jo vuodesta 2007. Minut on valittu passistaksi 5 kertaa ja vuonna 2009 sain kunnian tulla valituksi rooliin “Princesa da Bateria”. Vuonna 2010 tulin valituksi 3. sijalle kansainvälisessä Coburg Samba Festivalin Pitû Rainha -kilpailussa. Olen ohjannut Papagaiolla lapsia ja nuoria jo vuodesta 2012 ja tässä ajassa kolminkertaistanut lasten ryhmien kävijämäärät.

Ohjaajana olen energinen ja tarkka. Haluan, että tunneillani on hauskaa ja hiki nousee pintaan. Pidän tunneilla huolta siitä, että liikkeet suoritetaan hallitusti ja viimeistellen loppuun asti. Uskallan vaatia oppilailta tarkkaa tekniikkaa ja olen erityisen kiinnostunut ohjaamaan, miten korkokengillä tanssitaan taitavasti ja turvallisesti. Tunneillani painotetaan tekniikan hiomista ja liikkeiden sulavaa yhdistelyä.

Tervetuloa kesätunneille! Toivottavasti sinuunkin tarttuu samba-addiktio ja löydät kanssamme elämäsi tanssilajin!